Keelpijn? Vermijd deze 5 voedingsmiddelen in je dieet

Foto: uit openbare bronnen

Het is de moeite waard om te weten welke voedingsmiddelen het slijmvlies verder kunnen traumatiseren

Als je keelpijn hebt, kunnen bepaalde voedingsmiddelen de irritatie verhogen en de genezing vertragen. Het is de moeite waard om te weten welke voedingsmiddelen het slijmvlies verder kunnen traumatiseren. Dit wordt gemeld door de website Real simple.

Zure voedingsmiddelen

Zuur irriteert het slijmvlies en dit kan pijn, een branderig gevoel, zwelling en een “schurend” gevoel in de keel vergroten. Beschadigde slijmvliezen genezen minder snel in een zure omgeving.

Zure sappen (bijv. citrusvruchten, tomatensap) kunnen tijdelijk de ontsteking verhogen en hoesten of koorts uitlokken.

Zure voedingsmiddelen die je het beste kunt vermijden zijn onder andere:

  • Citrusvruchten (sinaasappels, citroenen, grapefruit)
  • sappen
  • tomaten en tomatensauzen
  • Zuurkool (kool, komkommers)
  • azijn, augurken
  • zure bessen (veenbessen, aalbessen)

Beter om te bevoordelen:

  1. warm, zacht, neutraal voedsel: havermout, aardappelpuree, bouillons, soepen
  2. warme dranken: kamillethee, warme melk, bruisend water
  3. voedsel met een zachte textuur dat de keel niet “schraapt

Te pittig voedsel

Pittige specerijen (zwarte peper, chilipeper, knoflook, enz.) kunnen het slijmvlies van de keel, dat al ontstoken is, irriteren, waardoor de pijn en het branderige gevoel toenemen.

Capsaïcine, de stof die pepers heet maakt, activeert zenuwuiteinden, waardoor een branderig gevoel ontstaat en de zwelling tijdelijk kan toenemen. Bij regelmatige irritatie herstelt het slijmvlies zich langzamer.

Knapperig voedsel

Croutons, chips, noten, toast, harde koekjes irriteren mechanisch het slijmvlies van de keel, dat al ontstoken is. Dit kan:

  • pijn en pijn verergeren
  • de genezing vertragen
  • het risico op secundaire infectie door microbeschadiging van het slijmvlies verhogen

Alcohol

Alcohol onderdrukt tijdelijk de activiteit van immuuncellen, waardoor het lichaam infecties (viraal of bacterieel) moeilijker kan bestrijden.

Als iemand koortswerende, antibiotische, ontstekingsremmende of antihistaminische medicijnen gebruikt, kan alcohol:

  1. het risico op bijwerkingen (slaperigheid, onregelmatig hartritme) verhogen
  2. de werkzaamheid van geneesmiddelen verminderen

Alcohol bevordert ook vochtverlies en bij een ontstoken keel is het hydrateren van het slijmvlies erg belangrijk.

Dranken met cafeïne

Cafeïne kan net als alcohol het lichaam uitdrogen, waardoor de keel nog droger wordt. Het heeft een mild diuretisch effect, wat kan bijdragen aan uitdroging. Het goed gehydrateerd houden van het keelslijmvlies is belangrijk voor de genezing.

Hete of zeer geconcentreerde koffie en energiedrankjes kunnen een ontstoken keel verder irriteren.

Opmerkingen:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks leven