Deze eenvoudige truc werkt met elk deeg, zelfs als het gaat om zoete taarten
Eén onverwacht ingrediënt kan elk baksel drastisch verbeteren, van chebureks tot malse pannenkoeken. Deze eenvoudige truc werkt met elk deeg, zelfs als het gaat om zoete taarten.
Veel mensen geven toe dat ze “niet goed zijn” met deeg, dus ze vermijden bakken en willen zelfs geen eenvoudige pannenkoeken bakken. Anderen kunnen alles kneden en slagen meteen bij de eerste poging.
Er is hier echt geen magie: je hoeft alleen maar een paar beproefde culinaire trucjes te kennen die het makkelijk maken om met elk soort deeg en bloem te werken.
Het eerste en belangrijkste punt is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn. Koude producten combineren niet goed met elkaar, waardoor het deeg stijver en minder elastisch wordt en slechter rijst. Maar er is nog een andere weinig bekende techniek, waar niet elke huisvrouw aan denkt. Er is een eenvoudig bestanddeel dat slechts één eetlepel volstaat om elk deeg verrassend mals en gelijkmatig los te maken. En dat is… gewone wodka.
Of je nu chebureks, pizza, taarten, pannenkoeken of beignets maakt, voeg gewoon 1 eetlepel wodka toe voor elke 500g bloem. Tijdens het koken verdampt de alcohol volledig, dus je kunt de gerechten zelfs veilig aan kinderen geven. Maar het resultaat zal merkbaar beter zijn dan normaal. Waarom werkt het zo?
- Ten eerste remt alcohol overmatige glutenvorming, waardoor het deeg zacht, buigzaam en zeer aangenaam om mee te werken wordt.
- Ten tweede verdampt alcohol sneller dan water, waardoor het deeg actiever rijst tijdens het verhitten.
Hierdoor zijn gebakken producten – chebureks, beignets, pannenkoeken – licht en luchtig en behouden ze hun zachtheid langer na het afkoelen.
Probeer deze eenvoudige truc en bakken zal niet langer een gedoe zijn.
