Croissantburgers: een recept voor de gastronomische hit van dit seizoen

Foto: uit openbare bronnen

Croissantburgers zijn perfect met een glas lichtrode pinot noir of mousserende prosecco als je zin hebt in een feestje.

De malsheid van een Franse croissant en de sappigheid van een Amerikaanse hamburger zorgen samen voor een culinaire romance die je in je eigen keuken wilt naspelen.

Als je denkt dat niets je meer verbaast aan hamburgers, maak dan kennis met de Croissant Smash Burger. Het malse beslag in plaats van het gebruikelijke broodje maakt van de fastfoodfavoriet iets glamoureus en elegant, en is de afgelopen maanden een van de hoogtepunten van de TikTok en Instagram fudtrends.

Het geheim is simpel, een croissant in plaats van een zwaar broodje, een romige mix van mayonaise, gekarameliseerde uien en augurken in plaats van de gebruikelijke saus, en het vlees is perfect gegrild, dun en sappig. Het is niet zomaar een burger, het is een burger voor mensen die van het leven met smaak houden. En het gedetailleerde recept voor de bereiding staat op de dampagina.

Recept

Ingrediënten:

Burger

  • gemalen rundvlees 700 g
  • ijsbergbladeren
  • tomaten
  • plakjes kaas
  • grote croissants 4 stuks
  • zout
  • peper

Gekarameliseerde uien

  • grote witte ui 2 st.
  • olijfolie 1 el
  • boter 2 el
  • suiker 1 theelepel
  • zout

Saus

  • mayonaise
  • ketchup
  • gekarameliseerde uien
  • augurken
  • mosterd 1 el
  • witte azijn 1 theelepel
  • suiker 1 theelepel
  • zout
  • zwarte peper

Knoflookolie

  • gesmolten boter
  • gehakte peterselie
  • knoflookpoeder 1 theelepel
  • knoflookpasta 1 theelepel
  • zout

Bereiding

  1. Meng in een middelgrote kom mayonaise, ketchup, ui, augurken, mosterd, azijn, zout, peper en suiker.
  2. Meng goed en zet in de koelkast, de saus moet intrekken terwijl je de rest van de maaltijd bereidt.
  3. Smelt de boter en olie op een laag vuur en voeg de ui, suiker en zout toe.
  4. Laat 15-20 minuten koken, af en toe roeren, tot de ui zacht, amberkleurig en zoet is.
  5. Verdeel het gehakt in 4 porties van elk ongeveer 100-120 g).
  6. Vorm er balletjes van en druk die plat tot dunne, platte “vlechten”, iets groter dan een croissant.
  7. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Bak ze in een goed verhitte koekenpan 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
  9. Doe er na het omdraaien mosterd op en leg er meteen een plakje kaas op. Bak nog 1-2 minuten, de kaas moet smelten.
  10. Snijd de croissants doormidden, bestrijk de plakjes met knoflookboter en bak ze krokant in een droge koekenpan. Nu al zal het aroma je doen glimlachen.
  11. Smeer saus op de onderste helft van de croissant, leg er ijsbergblaadjes op, tomaat, hete kotelet, nog een lepel saus en dek af met de andere helft van de croissant.

Tips

  • Als je de burger “restaurant-kwaliteit” wilt, voeg dan een beetje truffelolie toe aan het knoflookmengsel.
  • Als je geen rood vlees eet, probeer dan het gemalen vlees te vervangen door kalkoen of kip.
  • Voor een perfecte foodstyling bestrooi je de bovenkant van de croissant voor het serveren met fijn zeezout.

Croissantburgers passen perfect bij een glas lichtrode pinot noir wijn of mousserende Prosecco als je zin hebt in een feestje. En voor een alcoholvrije versie kun je gekoelde limonade met basilicum of cola drinken.

Een beetje Franse glamour, Amerikaanse gedrevenheid en zelfgemaakte warmte en je familie zal dit gerecht zeker voor altijd op het menu willen houden.

Opmerkingen:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks leven