Zelfgemaakte bananengranola: het perfecte ontbijtrecept

In de winkel gekochte versies bevatten vaak veel suiker, olie en conserveringsmiddelen

Granola is meer dan alleen een ontbijt. Het is een klein ochtendritueel dat je energie geeft, je humeur bepaalt en ervoor zorgt dat je de dag op een heerlijke en mooie manier begint. De smaak van gebakken havermout met banaan, kaneel en chocolade is precies wat je nodig hebt om ’s ochtends je bed uit te komen.

Foodblogger en auteur jennieeeg deelde haar recept voor bananengranola, dat niet alleen lekker maar ook gezond is, want één portie met Griekse yoghurt en een schepje pindapasta levert meer dan 20 gram eiwit.

In de winkel gekochte versies bevatten vaak veel suiker, olie en conserveringsmiddelen. Zelfgemaakte granola heeft een goede samenstelling en maximale voordelen. Je kunt je favoriete zaden, noten of specerijen toevoegen en het naar wens knapperiger of zachter maken. Bovendien is de geur die de keuken vult tijdens het bakken een echte aromatherapie.

Recept

Ingrediënten:

  • grote rijpe banaan 1 st.
  • ahornsiroop 1-2 el. l
  • tahini (kan worden vervangen door pindapasta) ½ el.
  • gesmolten kokosolie 60 ml
  • havervlokken 250 g
  • pompoenpitten 1 handvol
  • zonnebloempitten 1 handvol
  • vanille
  • kaneel
  • zout
  • pure chocolade

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten in een grote kom – banaan, ahornsiroop, tahini, kokosolie, kruiden, haver en zaden. Het deeg moet vochtig zijn, maar niet plakkerig.
  2. Verdeel het mengsel in een gelijkmatige laag over een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bak ongeveer 20 minuten op 160°C. Roer dan voorzichtig door de granola en plaats nog eens 20-25 min. tot het goudkleurig is.
  4. Voeg de chocolade toe als de granola iets is afgekoeld, zodat het iets smelt, maar niet gesmolten is.
  5. Laat volledig afkoelen en doe over in een luchtdichte pot. Bewaar tot twee weken.

Serveren

  • Met Griekse yoghurt en een schepje pindapasta
  • Met melk of groentedrank
  • Als toevoeging aan smoothies
  • Gewoon als tussendoortje

Tips

  1. Als je je granola knapperiger wilt, laat het dan helemaal afkoelen voordat je het in stukjes breekt.
  2. Als je het zachter wilt, haal het dan iets eerder uit de oven.

Dit ontbijt gaat over balans en zelfzorg. Het gaat over hoe gezond lekker kan zijn, en dat goed eten niet over remmingen gaat, maar over genot.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks leven