Foto: uit open bronnen
Deze noten hebben een positief effect op alle belangrijke organen van de mens
Studies hebben aangetoond dat het regelmatig eten van walnoten kan helpen tegen stress. En als onderdeel van een voedzaam dieet kunnen ze de algehele gezondheid en mentale prestaties verbeteren.
Kan het eten van walnoten stress verminderen?
Hulp bij stress: uit een onderzoek onder studenten bleek dat het eten van 56 gram walnoten per dag gedurende 16 weken de deelnemers hielp om beter om te gaan met studiegerelateerde stress, schrijft Verywellhealth.
Slaap verbeteren: in hetzelfde onderzoek rapporteerden deelnemers ook een verbeterde slaap. Kwaliteitsslaap is een belangrijk onderdeel van stressmanagement.
Effect op serotonineniveaus: in een ander onderzoek werd opgemerkt dat regelmatige consumptie van walnoten van invloed kan zijn op serotonineniveaus, wat wijst op een mogelijk verband tussen regelmatige consumptie van walnoten en een verbeterde stemming en minder stress.
Waarom walnoten goed voor je zijn
1. rijk aan voedingsstoffen
- Een portie walnoten van 30 gram bevat ongeveer:
- 219 calorieën;
- 1,5 g vezels;
- 4 g eiwit;
- 18 g vet.
Ze zijn ook een bron van: ijzer, magnesium, calcium, kalium, foliumzuur (vitamine B9), polyfenolen (antioxidanten), vitamine B62, koper, vitamine E, zink.
2. rijk aan gezonde vetten
Walnoten zijn een uitstekende bron van omega-3 en omega-6 vetzuren.
Walnoten zijn bijzonder rijk aan alfa-linoleenzuur en linolzuur, die gunstig zijn voor de bloedlipideniveaus. Ze helpen ook ontstekingen te verminderen en ondersteunen de vasculaire gezondheid.
3. De gezondheid van het hart ondersteunen
De ontstekingsremmende bestanddelen in alfa-linoleenzuur in walnoten kunnen helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Een analyse van 26 onderzoeken toonde aan dat in vergelijking met deelnemers aan een “normaal” dieet, deelnemers die een dieet met walnoten consumeerden:
- lagere triglyceridenwaarden hadden;
- lagere niveaus van “slecht” cholesterol;
- lagere niveaus van totaal cholesterol;
- lagere niveaus van apoproteïne B (een eiwit dat in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten).
Het vervangen van voedingsmiddelen met veel verzadigd vet door walnoten kan bijzonder gunstig zijn voor de gezondheid van het hart. Sommige onderzoeken hebben ook een verband aangetoond tussen regelmatige consumptie van walnoten en een betere bloeddruk, een lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten en een lager risico op overlijden door een beroerte.
4. Voordelen voor de hersenen
Onderzoek suggereert dat de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van de polyfenolen in walnoten kunnen helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie, waaronder het geheugen en cognitieve processen, en de mentale achteruitgang die gepaard gaat met veroudering kunnen vertragen.
5. Gezondheid van de darmen
Walnoten bevorderen de darmgezondheid door de groei van gezonde microflora. Walnoten zijn ook een bron van voedingsvezels, wat kan helpen bij constipatie.
6. Gewicht onder controle houden
Ondanks hun hoge energiewaarde hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van walnoten in aanbevolen hoeveelheden niet gepaard gaat met gewichtstoename.
Onderzoek suggereert dat walnoten gewichtsverlies kunnen bevorderen wanneer ze worden geconsumeerd als onderdeel van een caloriearm dieet, mogelijk door het versterken van het verzadigingsgevoel.
7. Bloedsuikerspiegel onder controle houden
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat noten een positief effect kunnen hebben op de glykemische controle (het beheersen van de bloedsuikerspiegel). Walnoten worden in verband gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Opmerkingen:
