Foto: uit openbare bronnen
Het grootste probleem met rauwe pompoenen is mogelijke oppervlaktebesmetting
De herfst is de tijd van pompoen, maar niet iedereen weet dat deze heldere groente niet alleen gebakken of gekookt kan worden gegeten. Rauwe pompoen heeft zijn eigen bijzonderheden die je moet weten voordat je het toevoegt aan een salade of smoothie. Dit meldt de website Verywell health.
Kun je rauwe pompoen eten
Voedingsdeskundige Desiree Ann Hocena heeft onthuld dat rauwe pompoen veilig is om te eten. Er zitten geen natuurlijke gifstoffen in het vruchtvlees, dat gekookt moet worden. De meeste mensen vinden het echter smakelijker en makkelijker te verteren als het eenmaal gekookt is.
Het grootste probleem met rauwe pompoenen is mogelijke oppervlaktebesmetting. Koken voegt een extra veiligheidsniveau toe, maar is niet noodzakelijk vanuit het oogpunt van toxiciteit.
Belangrijk is dat als je merkt dat de smaak van pompoen bitter is, je het niet moet eten.
Gekookte pompoen kan makkelijker op de maag liggen. Rauw is het vrij vezelig en hard, dus koken maakt het alleen maar lekkerder en makkelijker te verteren.
De textuur van rauwe pompoen is misschien niet naar de smaak van veel mensen.
Wat je met pompoen moet doen voordat je het eet
Zorg ervoor dat je de buitenkant van de pompoen grondig wast voordat je hem in plakjes snijdt. Zo verwijder je vuil of bacteriën die schadelijk kunnen zijn.
Wanneer het rauw wordt gegeten, behoudt het meer van zijn voedingsstoffen, zoals vitamine C, en natuurlijke enzymen die de immuniteit en de gezondheid van de huid ondersteunen.
Aan de andere kant helpt koken bij het vrijmaken van bètacaroteen, een feloranje pigment dat wordt omgezet in vitamine A en cellen beschermt tegen oxidatieve stress.
Rauwe pompoen kan bij sommige mensen een opgeblazen gevoel of licht ongemak veroorzaken, vooral in grote hoeveelheden.
Hoe je rauwe pompoen kunt eten:
- in dunne plakjes snijden en toevoegen aan een salade (gaat goed samen met appel, noten, citroensap)
- maak een smoothie van pompoen, wortels en sinaasappel
- raspen en dresseren met honing of yoghurt – je krijgt een zoete snack
Opmerkingen:
