Foto: uit openbare bronnen
Zelfs beginnende koks kunnen deze traktatie maken
Gebakken calamares is een gerecht uit de mediterrane keuken. De rauwe zeevis wordt in ringen gesneden, dan in bloem gedoopt en gebakken in plantaardige olie. In sommige regio’s van Spanje, zoals Madrid, wordt bier of ei toegevoegd aan het beslag, en soms wordt paneermeel gebruikt voor het beslag.
In elke Spaanse bar kun je zo’n voorgerecht op het menu vinden, daar worden gefrituurde zeevruchten geserveerd als “tapas” – een traktatie bij het bier. Leer hoe je inktvisringen in verschillende recepten kunt bereiden.
Gebakken inktvisringen – recept met bier
Inktvisringen in beslag kunnen worden bereid met verschillende soorten paneermeel. We raden je aan om het Spaanse recept te proberen en een glas bier aan de bloem toe te voegen – dit zal het beslag knapperiger maken.
Ingrediënten:
- een halve kilo inktviskarkassen;
- een kopje bloem;
- een glas bier;
- twee witten van een kippenei;
- een halve eetlepel plantaardige olie;
- twee theelepels zout;
- twee kopjes geraffineerde plantaardige olie.
Bereiding:
- Inktvis moet ontdooid worden, afspoelen onder stromend water, de chitineplaat en dunne huid verwijderen. Giet drinkwater in een pot of kom, zet op het vuur.
- Zout, laat de zeevruchten in het kokende water zakken en onthoud hoeveel je inktvisringen, of liever hele karkassen, moet koken. Doe het niet langer dan drie minuten, anders worden de zeevruchten “rubberachtig”.
- Giet het water af en wacht tot de zeevruchten zijn afgekoeld. Snijd de inktvis dan in ringen. Giet de bloem in een aparte kom, giet het bier, de olie en het zout erbij en meng opnieuw.
- Scheid de eiwitten van de dooiers en klop ze met een mixer schuimig.
- Giet de eiwitten bij het beslag, meng opnieuw. Giet de geraffineerde plantaardige olie in een diepe steelpan en verhit goed.
- Doop calamares in het beslag en bak ze 3-5 minuten aan beide kanten in de olie. Indien gewenst kun je de zeevruchten op een papieren handdoek leggen om eventueel achtergebleven vet te verwijderen.
Opmerkingen:
