Verhoog je inname van probiotica met deze voedingsmiddelen om je beter te voelen
Het darmmicrobioom speelt een sleutelrol in de gezondheid van het lichaam en helpt de immuniteit te stimuleren, de hersenfunctie te verbeteren, de spijsvertering te verbeteren en chronische ziekten te voorkomen. Er zijn veel manieren om de darmgezondheid te ondersteunen, waaronder het eten van ontstekingsremmende voeding, vezelrijke voeding en probiotica.
“Probiotica zijn levende ‘vriendelijke’ bacteriën die de gezonde microben die al in de darm leven ondersteunen. Zo helpen ze het microbioom te versterken en in balans te houden”, zegt voedingsdeskundige en voedingsdeskundige Samina Kalla volgens Real Simple.
Studies hebben ook aangetoond dat deze microben zelf gezondheidsvoordelen hebben.
“Probiotica kunnen ook de opname van voedingsstoffen bevorderen, de stemming helpen reguleren en ontstekingen verminderen,” voegt voedingsdeskundige Yasi Ansari toe.
Onder de meest geconsumeerde probiotica-rijke voedingsmiddelen staat yoghurt hoog genoteerd als een smakelijk en veelzijdig ingrediënt. Het is echter niet de enige optie om de probioticaconsumptie te verhogen.
Kimchi
“Gefermenteerde Koreaanse groenten, ook bekend als kimchi, kunnen een heerlijke en veelzijdige probiotische toevoeging aan het dieet zijn. Een kleine hoeveelheid van dit product is rijk aan nuttige bacteriën en vol van smaak,” zegt voedingsdeskundige Jennifer Wagner.
Daarnaast heeft kimchi nog veel meer voordelen voor de gezondheid.
“Kimchi bevat probiotica, antioxidanten en andere voedingsstoffen zoals vitamine C en A,” deelt Kallu.
Er wordt opgemerkt dat deze hartige snack de gezondheid van het immuunsysteem, de ogen en de darmen kan ondersteunen.
Kombucha
“Kombucha bevat heilzame micro-organismen, maar de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van hoe het wordt bewaard en bereid,” merkte Ansari op.
Toch kan kombucha met een laag suikergehalte, bewaard in de koelkast, een smakelijke manier zijn om meer nuttige bacteriën in je dieet op te nemen, evenals ontstekingsremmende antioxidanten en plantaardige verbindingen uit de thee waarvan ze gemaakt zijn.
Misopasta
“Miso is een gefermenteerde pasta, meestal gemaakt van sojabonen, die traditioneel wordt gebruikt in Japanse gerechten. Door het fermentatieproces is het rijk aan probiotica die de spijsvertering bevorderen, heeft het een rijke smaak en is het een goede bron van mineralen zoals mangaan en zink,” legt Kallu uit.
Dit betekent dat miso botten, tanden en immuniteit kan versterken.
Kwark
“Een halve kop kwark bevat ongeveer 12 gram eiwit,” zegt Kallu.
Het is ook een goede bron van calcium, fosfor en B-vitamines, die de gezondheid van de botten ondersteunen en de energiestofwisseling in het lichaam bevorderen.
Kefir
“Kefir is een hartige drank die iets dikker van consistentie is dan melk, maar niet zo dik als yoghurt. Deze goedkope probiotica-rijke drank is niet alleen bestudeerd vanwege de lange lijst nuttige bacteriën die de darmgezondheid bevorderen. Het kan ook cholesterol verlagen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen,” deelt Wagner.
Als zuivelproduct bevat kefir ook veel van dezelfde voedingsstoffen als kwark die de gezondheid van botten en de stofwisseling ondersteunen.
Zuurkool
“In tegenstelling tot rauwe kool heeft het fermentatieproces dat plaatsvindt bij zuurkool een positief effect op de voedingswaarde, wat goed is voor de darmgezondheid,” legt Kallu uit.
Dit hartige koolproduct bevat ook vezels, vitamine C, vitamine K, B-vitamines, ijzer en kalium, die de gezondheid van het immuunsysteem, de botten, de stofwisseling en het bloed ondersteunen.
Natto
Natto is een gefermenteerd sojaproduct dat veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken en rijk is aan eiwitten, micronutriënten en antioxidanten die de gezondheid van weefsels, immuniteit en metabolisme ondersteunen.
