Foto: uit openbare bronnen
Deze koolsoort werd voor het eerst genoemd door de oude Romeinen. Nu wordt het actief geteeld in landen met een mild klimaat.
Boerenkool (bladkool) keert terug naar het hoogtepunt van de culinaire mode in 2025. Dat is niet verwonderlijk: het groen is rijk aan vitaminen, heeft een rijke smaak en combineert perfect met lentegroenten, zegt RBC-Oekraïne (Styler-project).
Waarom is boerenkool weer in de mode?
Boerenkool (bladkool) of, zoals het ook wel wordt genoemd, boerenkool, wordt beschouwd als een superfood: het bevat vitamine A, C, K, antioxidanten en vezels.
In 2025 is het weer in zwang dankzij zijn veelzijdigheid, gezondheidsvoordelen en de trend naar “echt” voedsel zonder overmatige bewerking. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en ondersteunt een gezonde huid en ogen.
Deze koolsoort werd voor het eerst genoemd door de oude Romeinen. Nu wordt het actief geteeld in landen met een mild klimaat – Italië, Frankrijk, Nederland en Noord-Amerika.
In middeleeuws Europa was boerenkool een belangrijk bladgroen voordat andere koolsoorten opkwamen. Boerenkool werd geconsumeerd als een bron van voedingsstoffen tijdens het koude seizoen. In de 20e eeuw was boerenkool niet erg populair, maar in 2010 kwam het weer in de mode als superfood, een ingrediënt in detox-diëten, veganistische gerechten en smoothies.
Voor de beste resultaten wordt boerenkool aanbevolen om vers te eten of licht gestoomd om meer vitamines te behouden.
Tip: masseer de boerenkoolbladeren met zout of een paar druppels olie voordat je ze aan een salade toevoegt om ze zachter en smaakvoller te maken.
Salade met boerenkool, radijsjes en citroendressing
Ingrediënten:
- boerenkool – 1 bos
- radijsjes – 5-6 stuks
- komkommer – 1
- groene ui – 2 takjes
- citroensap – 2 el.
- olijfolie – 2 el.
- zout, peper – naar smaak
Bereiding:
- Was de boerenkool, verwijder de grove nerven, snijd in plakjes. Plet met je handen en een snufje zout.
- Snijd de radijs en komkommer in dunne plakjes, snipper de ui.
- Meng de ingrediënten, voeg citroensap en olie toe. Roer en het is klaar.
Opmerkingen:
