Vleesbolognesesaus is nog lekkerder als je er een geheim ingrediënt aan toevoegt.
Een stevige en ongelooflijk lekkere bolognese is de populairste pastasaus ter wereld. Hij past net zo goed bij aardappelpuree en andere granen. Het is een ingewikkeld Italiaans woord voor een mengsel van gehakt en tomatenjus. Na het stoven wordt het vlees geurig en mals.
Als je “luie” bolognese kookt, is het recept belachelijk eenvoudig: het enige wat je hoeft te doen is het gehakt bakken, de kant-en-klare tomatensaus erbij gieten en 30 minuten stoven. Maar als je iets meer moeite doet en het gerecht zelf bereidt, wordt de moeite beloond. We garanderen je dat dit de lekkerste saus van je leven wordt.
Een erg lekker recept voor bolognese is gepubliceerd door de Express met een verwijzing naar Mary Berry. Dit is een Britse schrijfster die “de koningin van het koken” wordt genoemd. Ze deelde de geheimen die bolognese van gewoon lekker tot verrukkelijk maken.
Hoe maak je een heerlijke bolognesesaus – recept stap voor stap
Ingrediënten:
- rundergehakt – 500 g;
- varkensgehakt – 500 g;
- tomatenpuree – 500 g;
- tomatenpuree – 3 eetlepels;
- tomaten – 400 g;
- runderbouillon – 200 ml;
- wijn – 150 ml;
- ui – 2 stuks;
- wortelen – 1 stuk;
- selderij – 2 stokken;
- knoflook – 3 tenen
- zonnebloemolie – 3 eetlepels;
- room 30% – 4 eetlepels;
- gedroogde tijm – 2 eetlepels;
- laurierblad – 4 st;
- pasta (deegwaren) – 450 g;
- zout, peper, kruiden naar smaak;
- basilicum en parmezaan voor decoratie.
Bereiden:
- Je kunt het gerecht op het fornuis of in de oven bereiden. Schil de groenten en snijd ze fijn. Fruit de ui, wortels en selderij 5 minuten in een pan met verhitte olie.
- Bak het gehakt- en varkensvleesmengsel apart. Als het vlees aan elkaar is geplakt tot een grote klomp, breek het dan in kleine stukjes met een spatel. Als het gehakt aan alle kanten gaar is, voeg je de gehakte knoflook en tomatenpuree toe. Laat nog een paar minuten koken en giet dan de runderbouillon, tomatenpuree en fijngehakte verse tomaten erbij. Roer tot het gerecht aan de kook komt.
- Giet de geroosterde groenten, droge specerijen, het lara-blad en de wijn bij het kokende mengsel. Laat de saus vervolgens een uur langzaam smoren. Mary Berry adviseert om bolognese in de oven te bereiden – dan wordt de smaak echt rijk en weelderig. Stel de temperatuur in op 160°. Het is aan te raden om de pot af te dekken met een deksel of folie om te voorkomen dat de saus wegkookt.
- Voeg na 60 minuten stoven room toe aan de saus – dit is het geheime ingrediënt van de expert. Dek de schaal af met een deksel en laat nog eens 60 minuten stoven op een laag vuur. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de bolognese niet is overgekookt of aangebrand.
- Als de bolognese klaar is, kook je de pasta in gezouten water. Mary raadt aan om brede pasta parpadelle te kiezen. Die passen het beste bij deze jus. Overgiet de pasta met de saus en serveer met geraspte parmezaan en verse basilicumblaadjes.
