Zelfs bij lage temperaturen kunnen er schadelijke bacteriën groeien in je koelkast.
De keuken kan het hart van het huis zijn, dus het is vaak ook de vuilste plek. Er is de voor de hand liggende rommel – zoals gebruikt servies, een plakkerige vloer of een bevlekte oven. Maar er zijn ook plekken en voorwerpen die vaak onopgemerkt blijven, dus vraag jezelf af of er plekken zijn die je vaak vergeet schoon te maken.
Denk na over de plekken en voorwerpen die je dagelijks gebruikt tijdens het koken. Waar je aan zou moeten denken zijn aanrechtbladen, handgrepen, gootstenen, sponzen, herbruikbare waterflessen, enz. Deze worden vaak dagelijks aangeraakt, dus het is belangrijk om ze dagelijks of meerdere keren per week te reinigen om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen en kruisbesmetting optreedt.
The Spruce heeft de vuilste plekken in je keuken opgesomd en hoe je ze goed schoonmaakt.
Knoppen, toetsen en touchpads
Elk apparaat in je keuken heeft een soort bedieningspaneel of knop die wordt aangeraakt telkens als het wordt gebruikt. Het is belangrijk om niet te vergeten om al deze knoppen, toetsen of aanraakpanelen wekelijks af te wassen, omdat ze vaak vergeten worden tijdens een grondige schoonmaakbeurt van de keuken. Vooral als je ze aanraakt tijdens het koken of het hanteren van rauw voedsel. Zorg ervoor dat je de handgrepen van keukenkastjes, knoppen en bedieningspanelen reinigt met ontsmettingsdoekjes of ontsmettingsspray en een schone doek of papieren handdoek.
Spoelbak
Ook al stroomt er veel water door je gootsteen, er liggen waarschijnlijk bacteriën op de loer, vooral in de spleten waar de gootsteen aansluit op het werkblad en rond de afvoer.
De gootsteen moet na elke kookbeurt, afwas of minstens één keer per dag gedesinfecteerd worden, en vergeet de handgrepen, kraan en werkbladoppervlakken in de buurt van de gootsteen niet. Deze vangen alle spatten op wanneer je besmet voedsel afspoelt. Gebruik een gootsteenreiniger met ontsmettingsmiddel en een schone handdoek of wegwerpdoekjes met ontsmettingsmiddel.
Sponzen, borstels en keukendoeken
In een poging om het gebruik van papieren handdoeken en hun impact op het milieu te verminderen, gebruiken mensen vaak sponzen van cellulose, gootsteenreinigingsborstels en stoffen keukendoeken. Helaas bevatten keukensponzen en -borstels een hoog gehalte aan bacteriën, tenzij ze op de juiste manier worden gewassen en gedesinfecteerd.
Als je deze producten gebruikt, moeten ze na elke kook- of reinigingsbeurt in heet water worden gewassen. Gootsteen- en groenteborstels kunnen na elk gebruik grondig worden afgewassen in de vaatwasser.
Koelkast
Zelfs bij lage temperaturen kunnen er schadelijke bacteriën groeien in je koelkast.
De meeste groenten en fruit blijven langer vers als ze niet gewassen worden voor het bewaren. In dit geval kun je ze het beste ongewassen bewaren om snel bederf te voorkomen, maar het is belangrijk om de laden regelmatig te wassen om verdere besmetting te voorkomen, omdat er etensresten of bacteriën in kunnen achterblijven.
Hetzelfde gebeurt met rauw vlees dat in de koelkast wordt bewaard. Lekken van verpakkingen en vloeistoffen hopen zich op in lades en rond de randen van planken. Zelfs verpakte voedingsmiddelen, zoals melk of blikjes boter, zijn vele malen verwerkt en opgeslagen voordat ze je koelkast bereiken.
Om zich te ontdoen van bacteriën, gist en schimmels die er kunnen groeien, verwijder je indien mogelijk maandelijks de lades of planken van je koelkast en was je de oppervlakken met een mild schoonmaakmiddel en warm of heet water. Droog ze af met een schone doek of papieren handdoek.
Veeg tussen de grondige schoonmaakbeurten gemorste vloeistof op en veeg de binnenoppervlakken snel af met een desinfecterend doekje.
Neem ook een paar extra stappen door de bovenkant van het apparaat af te stoffen en de achterkant en onderkant te stofzuigen. Verwijder het ventilatierooster om de spoelen te stofzuigen. Stof op de spoelen zorgt ervoor dat de koelkast harder moet werken om koel te blijven, waardoor meer energie wordt verbruikt, en de voedselresten die eronder zitten zijn magneten voor insecten.
Snijplanken
Snijplanken, vooral houten snijplanken, kunnen bacteriën herbergen in kleine spleten die zelfs na eenmalig gebruik tevoorschijn komen. Het is belangrijk om ten minste twee aparte snijplanken te hebben, een voor fruit en groenten en een voor vlees. Dit vermindert kruisbesmetting tijdens het bereiden van voedsel.
Was elke plank na elk gebruik met heet zeepwater en spoel grondig af met water. Droog ze daarna volledig af met een papieren handdoek of een schone keukendoek. Laat de planken niet drogen, want bacteriën houden van een warme, vochtige omgeving. Je kunt ook kiezen voor snijplanken die in de vaatwasser kunnen voor een grondige reiniging.
Koffiezetapparaat, blender en kleine apparaten
Zelfs schoon water dat opgesloten zit in een warme, vochtige omgeving zoals een koffiezetapparaat kan de perfecte omgeving creëren voor bacteriën, gist en schimmels om te groeien. Sommige kleine apparaten moeten na elk gebruik worden schoongemaakt. Haal kleine apparaten minstens één keer per week uit elkaar en was ze grondig. Sommige onderdelen kunnen in de vaatwasser, terwijl andere in een heet sopje moeten worden afgewassen en vervolgens in heet water moeten worden afgespoeld en volledig gedroogd.
Hetzelfde schoonmaakregime moet worden toegepast op keukengerei zoals blikken messen, maatlepels en bekers.
Herbruikbare lunchtrommels, boodschappentassen en waterflessen
Telkens wanneer je een afsluitbare container of herbruikbare lunchbox, boodschappentas of waterfles gebruikt, is er kans op kruisbesmetting met bacteriën als ze niet goed worden schoongemaakt.
Containers moeten volledig worden gedemonteerd en in de vaatwasser worden gezet of worden gewassen in een heet sopje, afgespoeld in heet water en volledig gedroogd. De meeste lunchboxen en herbruikbare boodschappentassen kunnen grondig in de wasmachine worden gewassen.
Een extra tip over boodschappentassen is om ze apart te houden: verdeel er een of meer voor schoonmaakmiddelen, een voor rauwe groenten en fruit, een voor rauw vlees en een voor verpakte goederen.
Tafelbladen
Verwaarloos je keukenwerkbladen niet – dit zijn vaak de plekken waar dagelijks handtassen, boodschappentassen en andere spullen worden neergezet, omdat dit de plek is waar voedsel wordt bereid.
Neem ontsmettingsdoekjes of een schone doek en ontsmettingsspray en maak ze schoon voordat je voedsel bereidt of minstens een keer per dag. Gebruik geen spons of gebruikte keukendoek, want die kunnen bacteriën en ziektekiemen bevatten.
Neem minstens een keer per week de tijd om de ruimtes onder kleine apparaten en langs de randen tussen het fornuis of de koelkast en het aanrecht schoon te maken. Je wilt je niet kunnen voorstellen wat er op die vochtige, donkere plekken schuilt.
Peper- en zoutstel
Het laatste rommelige gebied om te overwegen is het zout- en pepervaatje in de keuken. Zoutvaatjes worden vaak gebruikt en vaak aangeraakt tijdens het bereiden van voedsel. Veeg ze na elke maaltijdbereiding grondig af met een desinfecterend doekje en was ze elke week grondig.
