Populaire voedingsmiddelen onder atleten die veroudering versnellen

Langdurig misbruik van eiwitsupplementen kan het risico op hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten verhogen

Overmatige consumptie van eiwitrepen en -poeders kan biologische veroudering versnellen. Langdurig misbruik van eiwitsupplementen kan het risico op hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten verhogen. Dit wordt gemeld door de website Eating well.

Hoe eiwitrepen en shakes het lichaam beïnvloeden

Bevatten ingrediënten die in verband worden gebracht met chronische ziekten

Hoewel eiwitrepen, shakes en poeders veel eiwitten bevatten, zijn het nog steeds ultrabewerkte producten. Dit betekent dat ze vaak ingrediënten bevatten zoals toegevoegde suiker, suikeralcoholen, kunstmatige zoetstoffen, verdikkingsmiddelen, smaakstoffen, kleurstoffen en stabilisatoren. Daarom is het lezen van de ingrediëntenlijst erg belangrijk.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn in verband gebracht met chronische gezondheidsproblemen, vooral hartaandoeningen en diabetes type 2.

Mensen die tussen 67% en 100% van hun calorieën consumeerden uit sterk bewerkte voedingsmiddelen waren bijna een jaar biologisch ouder vergeleken met degenen die minder calorieën consumeerden uit deze voedingsmiddelen.

Ze kunnen verborgen suiker of zoetstoffen bevatten

Life magazine zegt dat het de moeite waard is om de ingrediëntenlijsten van proteïnerepen, -poeders en -shakes te controleren. Ingrediënten zoals sucralose bevorderen ontstekingen. Naast ontstekingen kunnen deze ingrediënten bijdragen aan stofwisselingsziekten, de darmmicrobiota verstoren en zelfs giftig zijn voor cellen.

Suiker voorziet het lichaam niet alleen van veel lege calorieën. Het kan ook leiden tot veroudering.

Het is de moeite waard om niet meer dan 10% van de calorieën uit toegevoegde suiker te halen (ongeveer 50 g per dag voor iemand die 2000 calorieën binnenkrijgt). Sommige proteïnerepen bevatten echter enorme hoeveelheden suiker, en sommige bevatten zelfs meer dan de volledige aanbevolen hoeveelheid in één reep.

Verminder je inname van hele voedingsmiddelen

Als je vertrouwt op repen, shakes en poeders voor eiwitten, ga je minder van iets anders eten. Meer specifiek ga je voedingsrijke eiwitbronnen uit volwaardige voeding vermijden.

Dit betekent niet dat je ze helemaal moet opgeven. Als je onderweg bent, is het de moeite waard om betere opties te kiezen die minder dan 10 gram toegevoegde suiker bevatten en gebaseerd zijn op ingrediënten uit hele voedingsmiddelen.

Gezonde eetgewoonten en een hoger gehalte aan vitaminen, mineralen, vezels en onverzadigde vetten zijn in verband gebracht met het vertragen van biologische veroudering. Dus als je snackt, vergeet dan niet de volle voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen om je op te concentreren

Het tijdschrift Nature Medicine zegt dat kant-en-klare voedingsmiddelen in een gezond dieet kunnen passen en dat ze handig kunnen zijn als je het druk hebt.

Geef prioriteit aan dergelijke voedingsmiddelen:

  • Groenten en fruit – bessen en bladgroenten worden vaak genoemd als voedingsmiddelen die veroudering tegengaan en het risico op chronische ziekten verminderen.
  • volkorenproducten – bevatten vezels en zijn van nature rijk aan voedingsstoffen zoals ijzer en B-vitaminen
  • Onverzadigde vetten – avocado’s, noten, zaden, vette vis en olijfolie bevorderen de gezondheid van het hart. Deze vetten kunnen ook helpen het verouderingsproces te vertragen
  • noten – ze kunnen helpen de cognitieve functie te behouden en het risico op leeftijdsgebonden verlies van spiermassa te verminderen
  • peulvruchten – bonen, kikkererwten en linzen zijn rijk aan vezels
  • magere zuivelproducten – bevatten minder verzadigd vet

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks leven