Het gezondste brood om cholesterol te verlagen is benoemd tot

Roggebrood zorgt voor een betere stofwisseling en houdt het verzadigingsgevoel langer vast dan gewoon tarwebrood

Spaanse wetenschappers hebben vastgesteld welk brood het beste is voor mensen die willen afvallen en hun cholesterolgehalte willen verbeteren. RBC-Oekraïne bericht over een onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland.

De studie, ondersteund door het Spaanse Ministerie van Landbouw, toonde aan dat de gemiddelde Spanjaard meer dan 27kg brood per jaar consumeert en dat roggebrood de gezondste optie is.

Waarom is roggebrood precies gezond?

Specialisten van de Spaanse Voedingsstichting wijzen erop dat roggebrood:

  • een laag vetgehalte heeft van slechts 3,3 gram per 100 gram product, waardoor het ideaal is voor gewichtsverlies;
  • bevat veel vezels, wat de spijsvertering verbetert, een langdurig verzadigd gevoel geeft en helpt het slechte cholesterol (LDL) te verlagen;
  • bevordert vaatreiniging en vermindert het risico op hart- en vaatziekten;
  • rijk aan fosfor, ijzer, calcium, selenium en natrium, wat het immuunsysteem, de botten en tanden versterkt.

Daarnaast bevat roggezuurdesem nuttige bacteriën die de bloedsuikerspiegel helpen reguleren en het darmmicrobioom ondersteunen. Daarom wordt roggebrood aangeraden voor mensen met diabetes of mensen die hun glucosespiegel onder controle houden.

Een studie van de Universiteit van Oost-Finland heeft aangetoond dat melkzuurbacteriën in zuurdesem niet alleen het deeg fermenteren, maar ook de opname van voedingsstoffen verbeteren door de actieve bestanddelen in rogge om te zetten in een vorm die het lichaam efficiënter kan gebruiken.

Gerenommeerd voedingsdeskundige en microbioomexpert professor Tim Spector adviseert om rogge- of speltbrood te kiezen op zuurdesem met zaden:

“Roggebrood zorgt voor een betere stofwisselingsfunctie en geeft je langer een verzadigd gevoel dan gewoon tarwebrood,” meldt de expert.

Maar experts waarschuwen: niet al het “grijze” brood in de supermarkt is het echte brood. Veel producenten voegen gist, smaakstoffen en emulgatoren toe om snel de smaak van zuurdesem te imiteren.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks leven