Foto: uit openbare bronnen
Sommige voedingsmiddelen en vitaminesupplementen kunnen de waardevolle stoffen van deze vrucht neutraliseren of ongewenste reacties veroorzaken.
Avocado wordt beschouwd als een superfood, maar niet iedereen weet dat de voordelen ervan kunnen verdwijnen door verkeerde combinaties. Sommige voedingsmiddelen en vitaminesupplementen kunnen de waardevolle stoffen van deze vrucht neutraliseren of ongewenste reacties veroorzaken. Dit meldt de website Verywell health.
Wat je niet moet eten met avocado’s
Volgens The Nutrition source zijn avocado’s rijk aan voedingsstoffen, enkelvoudig onverzadigde vetten, vezels, B-vitamines, K, C, E, foliumzuur, kalium, magnesium en carotenoïden.
Het risico op nadelige interacties hangt echter af van factoren zoals avocadoconsumptie, bereidingswijzen en individuele gezondheidsstatus.
De American Heart Foundation meldt dat avocado’s een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde medicijnen, waaronder antistollingsmiddelen, kaliumverhogende medicijnen en monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers).
Daarnaast moeten mensen met een nierziekte de consumptie van avocado’s zorgvuldig in de gaten houden. De vrucht bevat een matige hoeveelheid vitamine K, die de effecten van het bloedverdunnende medicijn warfarine kan tegengaan.
Warfarine werkt door de bloedstolling te verminderen via vitamine K-afhankelijke paden, dus plotselinge veranderingen in de inname van vitamine K kunnen de effectiviteit van het medicijn beïnvloeden.
Het combineren van avocado’s met vitamine K-supplementen of voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze micronutriënt, zoals rode biet, bladkool, paardenbloemblad, boerenkool, mosterdblad, spinazie en raapblad, kan het vitamine K-niveau verhogen en de werkzaamheid van het medicijn beïnvloeden.
Voedingsmiddelen die je moet vermijden bij het eten van avocado’s
De Western Washington University meldt dat tyramine van nature voorkomt in gerijpt, gefermenteerd, gerookt of overrijp voedsel. Het kan gevaarlijke bloeddrukpieken veroorzaken bij mensen die monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) of bepaalde antibiotica zoals linezolid gebruiken.
Overrijpe avocado’s bevatten matige tot hoge hoeveelheden tyramine
Om de inname van tyramine onder controle te houden, moet je vermijden avocado’s te combineren met andere voedingsmiddelen met een hoog tyraminegehalte, zoals:
- oude kazen
- alcohol (donker bier, rode wijnen, sommige likeuren)
- koffie
- gezouten of gerookt vlees
- gefermenteerd voedsel
- overrijp fruit (inclusief bananen)
Het consumeren van avocado’s met geraffineerde granen zoals wit brood, witte bloem en witte rijst is niet schadelijk, maar optimaliseert mogelijk niet de algehele voedingswaarde. Probeer avocado’s te combineren met dergelijke voedingsmiddelen:
- volkoren, rogge of meergranen producten
- bruine rijst
- boekweit
- gierst
- haver
Opmerkingen:
